Knallende koppijn, een hoofdpijn dossier!

Hoofdpijn is een klacht die in Nederland veel voorkomt. Ongeveer 29% van de mensen gaf in een onderzoek aan in de afgelopen twee weken klachten te hebben gehad. Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn in zijn leven maar een op de tien mensen geeft aan chronische of steeds terugkerende pijn te ervaren. Het percentage vrouwen met hoofdpijn is een stuk hoger dan het aantal mannen (2:1).

We onderscheiden verschillende soorten hoofdpijn, maar in de literatuur spreekt men vooral van primaire hoofdpijnsyndromen zoals migraine en spanningshoofdpijn, en secondaire hoofdpijnsyndromen waarbij een trauma of ander onderliggende aandoening de oorzaak van de pijn is .
Migraine wordt vooral veroorzaakt door een ontregeling van je metabolisme en niet door een verwijding of vernauwing van de bloedvaten zoals vroeger werd gedacht. Spanningshoofdpijn ontstaat waarschijnlijk door een combinatie van factoren zoals psychische stress, verminderde bewegelijkheid van omliggende gewrichten, verhoogde spanning (tonus) in de nek- en rugspieren en druk of trek aan de grote vaten of vliezen van de hersenen.

Hoofdpijn kan vele oorzaken hebben en goede diagnostiek van de oorzaak is belangrijk om een goed behandelplan op te stellen. Als verminderde bewegelijkheid van de nekwervels de oorzaak van je klachten is dan heb je vaak hoofdpijn aan een kant van je hoofd, is je nek minder bewegelijk en heb je uitstralende klachten naar je nek, schouder en soms zelfs in je arm en hand. In dat geval kan het goed zijn om de nekwervels en de bewegelijkheid daarvan nader te onderzoeken.

Als na onderzoek blijkt dat je nekwervels beperkt zijn in hun beweging is het goed mogelijk om op een veilige manier deze weer beweeglijker te maken. Met zachte mobiliserende oefeningen en mobilisaties kunnen de gewrichten in de nek weer leniger gemaakt worden zodat (hoofdpijn-) klachten verminderen. Met een gericht online oefenprogramma zorg je op de lange termijn dat klachten wegblijven.

Bij Fysio Verbeek specialiseert Debby Jacobs, Yvonne Bergen en Natalie Puper zich in hoofdpijn en verminderde bewegelijkheid van de hoge nekwervels. Vermoed jij dat je hoofdpijnklachten worden veroorzaakt vanuit je nek? Maak dan eens een afspraak om te beoordelen of hij wat voor je kan betekenen. Een afspraak is, ook in het weekend, gemakkelijk online te maken op onze site.

U kunt terecht bij een van onze locaties: Ede, Wijk bij Duurstede, CulemborgOss en Houten

Bronnen:
de Jongh, T. O. H. (2001, 10 december).https://www.henw.org/. https://www.henw.org/artikelen/hoofdpijn
Al Khalili Y, Ly N, Murphy PB. Cervicogenic Headache. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; August 11, 2020.
Scroll naar boven