Een sportblessure maakt je sterker!

Sport staat bij ons fysiotherapeuten hoog in het vaandel. Het is een fijne manier om lichamelijk fit te blijven en de mentale gezondheid te verbeteren. Het is voor mensen vaak een hobby, uitlaatklep of passie. Helaas is er ook altijd een risico op sportblessures. Of je nou een amateur of professionele sporter bent, niemand is immuun. In deze blog hebben wij het over sportblessures, de impact daarvan en hoe je door behulp van fysiotherapie sterker terug kunt keren na een blessure.

Sportblessures variëren uiteraard in ernst, van lichte verstuikingen tot complexe breuken of gescheurde ligamenten. Veelvoorkomende sportblessures zijn onder andere overbelastingsklachten, verstuikte enkels, knieklachten, schouderblessures of spierverrekkingen. Pijn en het verliezen van de mogelijkheid tot trainen of niet meer deelnemen aan sportcompetitie door een blessure kan grote gevolgen hebben. Het gezegde bestaat niet voor niets; ‘voorkomen is beter dan genezen.’

Het belang van preventie

Het voorkomen van sportblessures lukt niet altijd maar er zijn wel stappen die je kunt ondernemen om het risico te verkleinen. Een voorbeeld daarvan is het opwarmen van het lichaam en spieren voor een training. Ook het uitvoeren van specifieke oefeningen om bepaalde spieren te versterken kan eventuele blessures voorkomen. Fysiotherapeuten hebben een breed scala aan warming-up ideeën, oefeningen en trainingsschema’s, voor ieder wat wils. Daarnaast kijken wij naar de juiste techniek tijdens sportactiviteiten. Het is handig om hier gebruik van te maken.

Het belang van behandeling en herstel

Als zich toch een sportblessure voordoet is het belangrijk om op tijd en adequaat te handelen. Doorgaan met trainen kan vaak de pijn en de blessure verergeren of het herstel juist vertragen. Een verstandige eerste stap is aankloppen bij de fysiotherapeut of huisarts. Wij kunnen een diagnose stellen en eventueel een behandelplan opstellen om te werken aan het herstel. Een gekwalificeerde fysiotherapeut is opgeleid om het menselijk lichaam te begrijpen en te beoordelen hoe het functioneert tijdens sportieve activiteiten. Daarnaast gebruiken wij verschillende technieken om pijn te verminderen tijdens een blessureperiode.

Het herstel van een sportblessure vraagt geduld, doorzettingsvermogen en een positieve drive. Daarom heeft het herstellen van een sportblessure vaak niet alleen een fysieke impact maar ook een mentale. Er zal namelijk vast wel eens frustratie optreden tijdens een (lange) sportrevalidatie. Met goede begeleiding van een fysiotherapeut kom je uiteindelijk weer op het oude sportniveau terecht en herwin je kracht, mobiliteit en uithoudingsvermogen. Het terugkeren naar de sport is fijn. Of je nou een amateur of professionele sporter bent, het is een prestatie. Vaak heb je leermomenten opgedaan, specifiek getraind en je techniek verbeterd.

Kortom, sportblessures zijn onvermijdelijk als je aan sport doet maar met de juiste behandeling en begeleiding kan je soms zelf sterker terugkeren dan voor je blessure. Luister naar je lichaam en zoek waar nodig de hulp van een ervaren fysiotherapeut om je herstel te optimaliseren. Zo ben jij straks weer sterker dan ooit aan het sporten!

Scroll naar boven