0343-760150

Pols

Maak een afspraak

Pols

Pols

Peesschede-ontsteking

Morbus de Quervain is een irritatie of peesschede-ontsteking aan de duimzijde van de pols. Dit kan leiden tot vervelende pijnklachten en zelfs tot het niet meer kunnen uitvoeren van sportspecifieke handelingen en/of werkzaamheden.

Oorzaken zijn o.a.:

 • Overbelasting door bijvoorbeeld repeterende bewegingen of racketsporten.
 • Reuma is een risicofactor voor het krijgen van deze aandoening.
 • Een vernauwde peesschede, waardoor de duimpezen sneller geïrriteerd raken. Als de fysiotherapeut de klacht niet met succes kan behandelen, zal er naar verdere specialistische zorg gekeken moeten worden.

Behandeling

 • Overbelasting van de duimpezen kan worden behandeld door het terugschroeven van de provocerende handelingen. Ook kan de duim getapet worden, zodat deze meer belasting aankan.
 • Reuma kan behandeld worden door middel van gerichte gewrichtsmobilisaties en fasciae-technieken om zo het bindweefsel soepel te houden.

Handartrose

Komt vaak voor en is in de meeste gevallen leeftijd gerelateerd. Vaak zijn de gewrichten van de duim en vingers aangedaan. De klachten gaan gepaard met pijn en (ochtend-)stijfheid.

Oorzaken zijn o.a.:

 • Kracht- en mobiliteitsverlies van de duim, vingers en/of polsgewricht.
 • Pijnklachten bij sportspecifieke handelingen of dagelijkse bezigheden.
 • Stijfheid van de duim, vingers en/of polsgewricht.

Behandeling

 • Kracht- en mobiliteitsverlies: met behulp van gerichte oefeningen kan kracht en beweeglijkheid geoptimaliseerd worden.
 • Pijnklachten verminderen door advies in belasting en belastbaarheid. Wij werken hierin samen met specialisten op dit gebied.
 • Stijfheid van de duim, vingers en/of polsgewricht. Met behulp van gerichte mobilisaties en fascia-technieken kunnen de aangedane gewrichten en bindweefsel soepeler worden.

Carpaal tunnelsyndroom

Is het inklemmen van een zenuw in de carpale tunnel in het polsgewricht. Dit geeft vervelende tintelingen in de hand. De tintelingen kunnen ook vanuit een triggerpoint (spierknoop) komen. De betreffende spier kan met dry needling behandeld worden om de uitstraling te doven. Is de behandeling bij de fysiotherapeut niet succesvol, dan kan een operatie uitkomst bieden.

Oorzaken zijn o.a.:

 • Overbelasting door veelvuldige repeterende bewegingen of een verkeerde werkhouding.
 • Hormonale veranderingen door bijvoorbeeld zwangerschap.

Behandeling

Overbelasting: mobiliseren van gewrichten rondom de pols en losmaken van fascia. De pols wordt getapet om de carpale tunnel te ontlasten.

Consulteren

Na een uitgebreid onderzoek maken we samen een gedegen plan van aanpak.
Het doel is om ervoor te zorgen dat je je activiteiten weer zo snel mogelijk kan hervatten.

Insturen

Om goed te kunnen bewegen, moeten de bewegingen vrij zijn. Middels gerichte behandelingen zorgen wij ervoor dat de bewegingen weer makkelijker gaan.

Trainen

Samen met u gaan we de nieuw herwonnen beweeglijkheid optimaliseren en oefenen, d.m.v. oefeningen en apparatuur. Zodat u deze weer kan gebruiken in het dagelijks leven.

Bewegen

Je kan zelf met een onderhoudsprogramma ervoor zorgen dat klachten niet meer terugkomen. Wij stellen dit samen met u op en controleren of deze effect hebben.