
Schouder
Schouder
Schouderimpingement
Ook wel inklemming genoemd zijn vaak voorkomende klachten. Bij deze klacht is de ruimte tussen het schouderdak en de bovenarm kleiner, waardoor verschillende structuren, zoals pezen en de slijmbeurs ingeklemd raken.
In zeldzame gevallen is deze ruimte verkleind door genetische aanleg. Ook zorgt verkalking van de pees of pezen voor klachten.
Oorzaken zijn o.a.:
- Houdingsproblematiek: Door een verkeerde houding wordt de ruimte tussen het schouderdak en de bovenarm, ook wel de subacromiale ruimte genoemd, kleiner.
- Verminderde werking of zwakte van rotatorcuff- en schouderbladspieren. Dit zijn spieren die een belangrijke functie hebben in het stabiliseren van de schoudergordel. De arm is niet goed gestabiliseerd en er treedt een impingement op.
Behandeling
- Houdingsproblematiek: Vaak gaat dit gepaard met stugge of vastzittende wervels of gewrichten en spierzwakte. Ook zit de fascia (bindweefsel) vaak vast bij deze klachten. Met gerichte mobilisaties van gewrichten, fascia en wervels wordt de houding verbeterd. De 4xT methode (optimaliseren van de fascia en tapen) geeft bij 80% van de mensen goede resultaten. Tevens wordt gestart met een trainingsprogramma om de houding te verbeteren.
- Verminderde werking of zwakte van rotatorcuff- en schouderbladspieren: Gericht trainen van de verzwakte spieren om de stabiliteit en houding te verbeteren.
Kans
Ook wel RSI of muisarm genoemd, is een verzamelterm voor klachten aan de arm die vanuit de nek en/of schouder komen. Klachten uiten zich in pijn, stijfheid, tintelingen en krachtsverlies.
Oorzaken zijn o.a.:
- Een inklemming van een vaatzenuwstreng die vanuit de nekwervelkolom uittreedt en naar de arm loopt (Thoracic outlet compression syndrome (TOCS). Er zijn verschillende structuren waar deze vaatzenuwstreng ingeklemd kan raken. Hier kan een lichamelijk onderzoek door de fysiotherapeut meer duidelijkheid over geven.
Behandeling
- Het vrijmaken of losmaken van de structuur of structuren die de inklemming veroorzaken. Ook dry needling kan verlichting geven. Tevens wordt gestart met een trainingsprogramma om de houding te verbeteren.
Consulteren
Na een uitgebreid onderzoek maken we samen een gedegen plan van aanpak.
Het doel is om ervoor te zorgen dat je je activiteiten weer zo snel mogelijk kan hervatten.
Insturen
Om goed te kunnen bewegen, moeten de bewegingen vrij zijn. Middels gerichte behandelingen zorgen wij ervoor dat de bewegingen weer makkelijker gaan.
Trainen
Samen met u gaan we de nieuw herwonnen beweeglijkheid optimaliseren en oefenen, d.m.v. oefeningen en apparatuur. Zodat u deze weer kan gebruiken in het dagelijks leven.
Bewegen
Je kan zelf met een onderhoudsprogramma ervoor zorgen dat klachten niet meer terugkomen. Wij stellen dit samen met u op en controleren of deze effect hebben.