
Knie
Knie
Binnenbanden
Pijnklachten aan de binnenbanden (mediale band) is een veelvoorkomende knieklacht. De mediale band zit aan de binnenkant van de knie en verbindt het bovenbeen met het onderbeen. De band kan oprekken en in het ergste geval geheel afscheuren. Bij onder andere tennis, voetbal en skiën komt het regelmatig voor. Ook bij kruisbandletsel is de mediale band weleens aangedaan.
Oorzaken zijn o.a.:
- Acute sportblessures.
- Verminderde coördinatie.
- Spierzwakte: door zwakke spieren kan de knie minder goed gestabiliseerd worden en komt de mediale band sneller bij de eindgrens.
Behandeling
- Acute sportblessures: afhankelijk van de aard van de klacht wordt er gestart met drainagetape om de zwelling te verminderen en getapet ter stabilisatie van de knie. Tevens informeren en instrueren over het verloop van de behandeling.
- Verminderde coördinatie: gericht trainen van de spieren om zo de coördinatie te verbeteren. Dit zal ook bijdragen aan preventie van klachten in de toekomst.
- Spierzwakte: gericht trainen van de verzwakte spieren om zo de stabiliteit te verbeteren.
Patello-femoraal pijnsyndroom
Patello-femoraal pijnsyndroom is een aandoening die zich kenmerkt door pijnklachten rondom de knieschijf. Klachten treden op in het patello-femorale gewricht, het gewrichtsvlak tussen de knieschijf en het bovenbeen. Er kunnen irritaties van het kraakbeen en pijnklachten optreden door het niet goed sporen van dit gewricht.
Het is een regelmatig voorkomende klacht bij kinderen en jongvolwassenen. Hardlopen, traplopen en hurken zijn erg vervelend bij deze aandoening.
Oorzaken zijn o.a.:
- Het niet goed sporen van het gewricht. Dit kan leiden tot irritaties van het kraakbeen en pijnklachten veroorzaken.
- Verkorte spieren en fascia. Hierdoor kan de druk op het gewricht toenemen en leiden tot klachten.
- Een verminderde belastbaarheid van de knie. Door verzwakte spieren rondom de knie en/of andere gewrichten in de bewegingsketen kan de knie minder belasting aan.
Behandeling
- Het niet goed sporen van het gewricht. Dit verbetert door tapen van de knieschijf. Het sporen gaat beter en hierdoor verminderen de klachten.
- Verkorte spieren en fascia. Door gerichte spierrekkingen kunnen spieren weer hun optimale lengte krijgen. Losmaken van fascia rondom de knie zorgt voor meer gewrichtssturing. Ook dry needling behoort tot de mogelijkheden.
- Een verminderde belastbaarheid van de knie. Met behulp van een gericht trainingsprogramma kan de knie weer belastbaar worden en klachten verminderen.
Springersknie of jumper’s knee
Springersknie of jumper’s knee is een knieklacht die regelmatig voorkomt bij beoefenaars van basketbal of volleybal. De pijnklachten zitten onder de knieschijf, ter hoogte van de peesaanhechting op het scheenbeen.
Oorzaken zijn o.a.:
- Overbelasting: door veelvuldig springen kan de kniepees geïrriteerd of ontstoken raken. Hier bestaan verschillende gradaties die uw fysiotherapeut kan uitleggen.
- Een verminderde belastbaarheid van de knie: door verzwakte spieren rondom de knie en/of andere gewrichten in de bewegingsketen kan de knie minder belasting aan.
Behandeling
- Overbelasting: gerichte massages, bindweefseltechnieken of dry needling om weer rust in de spieren en aanhechting te krijgen.
- Een verminderde belastbaarheid van de knie: met behulp van een gericht trainingsprogramma kan de kniepees weer belastbaar worden en verminderen de klachten.
Consulteren
Na een uitgebreid onderzoek maken we samen een gedegen plan van aanpak.
Het doel is om ervoor te zorgen dat je je activiteiten weer zo snel mogelijk kan hervatten.
Insturen
Om goed te kunnen bewegen, moeten de bewegingen vrij zijn. Middels gerichte behandelingen zorgen wij ervoor dat de bewegingen weer makkelijker gaan.
Trainen
Samen met u gaan we de nieuw herwonnen beweeglijkheid optimaliseren en oefenen, d.m.v. oefeningen en apparatuur. Zodat u deze weer kan gebruiken in het dagelijks leven.
Bewegen
Je kan zelf met een onderhoudsprogramma ervoor zorgen dat klachten niet meer terugkomen. Wij stellen dit samen met u op en controleren of deze effect hebben.