Koelen…het helpt wel maar werkt het ook?

In een gemiddeld seizoen gaat er wel één sporter door zijn enkel. Vaak gaat dit gepaard met veel pijn en zwelling. Mocht er een sportverzorger of fysiotherapeut in de buurt zijn om te helpen dan wordt nog vaak de RICE-methode (Rusten, koelen, druk en hoog leggen) toegepast. Is dit (nog) wel de beste methode? De RICE wordt vaak toegepast door therapeuten en verzorgers voor pijnreductie en sneller herstel. Maar wil je niet juist de zwelling behouden?

Je zou kunnen zeggen dat de zwelling je vriend is en niet je vijand. Nadat je door je enkel bent gegaan is er namelijk iets kapot en dit moet weer herstelt worden. De schade in je enkel wekt een ontstekingsreactie op die ongeveer 5 tot 14 dagen duurt. In deze tijd worden vinden er diverse processen plaats in het lichaam om het aangedane lichaamsdeel te herstellen. De vaten verwijden en er gaan weefsel herstellende stoffen naar het aangedane gebied via de bloed- en de lymfevaten. Dit is de reden dat de enkel dik, rood en warm wordt. Je zou kunnen zeggen dat dit precies de bedoeling is om het herstel op gang te brengen.

Door te koelen vernauwen de vaten. Er zijn theorieën die beweren dat daardoor deze herstellende stoffen niet of lastiger in het aangedane gebied kunnen komen. Bij veel pijn is koelen en rust een goede oplossing, het levert namelijk pijnvermindering op. Het is echter nooit bewezen dat koelen ook zorgt voor minder zwelling. Je zou kunnen zeggen dat koelen wel helpt tegen de pijnklachten maar niet voor het verminderen van de zwelling of zorgt voor sneller herstel.

Het belangrijkste voor het herstel is voorzichtig, binnen de pijngrens, bewegen. Door de spieractiviteit wordt het vocht afgedreven en wordt de enkel slanker. Vaak is het prettig als je enige steun door middel van kinesiotape op je enkel krijgt. Goede diagnostiek van de geleden schade is van groot belang om de juiste stappen naar volledig herstel te nemen.

Voor het tapen en het goed beoordelen van je enkelklacht kan je goed in een van onze praktijken terecht. Wil je een afspraak bij ons maken dan is dat makkelijk (ook in het weekend) via onze site te doen.